Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Info Star-Trekk

Star-Trekk informasjon:

Alle Startrekk salene har en bomfri formstabil forsterket lærkonstruksjon med god vektfordeling uten trykkpunkter, og med sin fleksible form tilpasser den seg hestens form og bevegelser og gir en meget god bogfrihet. Det er derfor ikke nødvendig med noen bestemt saltilpasning i forhold til hesteryggens form og muskelmasse. Men framsvisselen, den forreste delen av salen, fåes i flere vidder og kan byttes ut på alle modeller, for at salen skal passe optimalt også over manken.

Mye av disse salenes popularitet kommer av at de er såpass tilpasningsvennlige, og samtidig har en design som gir salen nesten samme stabilitet som en bomsal. I tillegg er de svært hestevennlige, et faktum som bevises ikke bare av hester og hesteeiere, men også fra resultater i uavhengige studier og forskning. Bl.a har det blitt gjennomført langsiktige trykkmålinger ved universitetet i Zürich på bl.a Star-Trekks saler, og resultatet viste at disse salene ikke ga noen trykkpunkter, og heller ikke noe ekstra trykkverdier ble målt ved de vanligvis så utsatte stigbøylereimsfestene. Dette viser at Star-Trekk har en uvanlig god trykkavlastningsevne uten skadelige punkttrykk, og konstruksjonen gir en jevn og bred anleggsflate.

Har du en spesielt kort eller liten hest, er Startrekk Espaniola den korteste modellen med sine 43 - 45 cm anleggsflate. Standardlengde (shorty)på comfort, endurance eller western modellene passer f. eks. til islandshester, arabere, fjordinger, mindre kaldblods og cob-typer. Lang versjon kan bestilles hvis du har en større hest eller er en større rytter.
Har du en hest med lite muskelmasse og fremstående ryggrad, eller er du en tung rytter, kan det være lurt å bestille ekstra tykke puter på 3 cm. istedet for standard som er 2 cm., for å sikre god ryggradsfrihet også her. Selv om det ikke må benyttes anbefaler vi Grandeurpad, gjerne med antiskli Future 2 modell og løse innlegg 6 millimeter moosgummi også til Startrekk salene.

Saltilpasning 

Alle Star-Trekk salene er bomfrie og tilpasser seg hestens form og bevegelser (sideveis såvel som i lengderetningen og diagonalt) og gir en meget god bogfrihet. Flere av modellene har flyttbare puter på undersiden for optimal passform. Det som er av hardt materiale i disse salene er framsvisselen. Denne fåes i flere vidder og kan byttes ut på alle Startrekks salmodeller. Framsvisselen sørger for god mankeklaring og bidrar til stabilitet i salkonstruksjonen. På flere av modellene har framsvisselen i tillegg fleksible ytterspisser, noe som gir økt bevegelighet og maximal skulderfrihet. For at salen skal passe optimalt og ligge godt er det viktig at vinkelen på framsvisselen er nogenlunde lik vinkelen som hesten har over manken der framre del av salen ligger, og det er denne vinkelen du skal måle (hvordan du tar mål finner du beskrevet lenger ned).

Har du en spesielt liten eller stor hest med spesielt kort eller lang rygg, er det hensyn å ta m.h.t. valg av lengde på salen. Du finner informasjon om de enkelte salmodellers lengde og anleggsflate i omtalen av hver sal. Er du en spesielt stor eller tung rytter, vil det også ha betydning for valg av salmodell.

Framgangsmåte for måling:
Ta en ståltråd (gjerne en litt medgjørlig ståltråd, kleshengere kan være vanskelige å forme) og legg den over manken akkurat der forreste del av salen vil være, (omtrent der manen slutter, og rett i bakkant av skulderbladene - se illustrasjon t.v.) tilpass formen på ståltråden etter hesten slik at den blir identisk med hestens form, og tegn dette omrisset over på et A4 ark. Lag deretter en loddrett strek fra toppen av arket og ned tvers gjennom omrisset du har tegnet. Nå kan du lage et merke 3 cm. ned på denne loddrette streken, og så 6, 9 og 12 cm. ned, og måle bredden mellom omrissets ytterkanter på disse stedene. Ved å sammenlikne dine mål med måltabellene nedenfor kan du finne riktig størrelse på din Startrekk,- Deuflex eller Ultraflex sal. 

Er hesten din midt imellom to størrelser og du er i tvil om du skal velge å gå opp eller ned, kan det være avgjørende hvilken salmodell du ønsker. De bomløse modellene Comfort, Endurance, Espaniola og Western har framsvissler med fleksible ytterspisser, slik at du har en god del å gå på selv om hesten skulle endre seg og bli bredere. Pga. de fleksible ytterspissene i ovennevnte modeller kan det være nødvendig å gå en størrelse ned i forhold til tabellene nedenfor, for at salen skal ligge optimalt. Gjelder det de bomløse salene Dressur, Allround eller Island velger du det nærmeste eller du kan velge det bredeste av de to alternativene og evt. benytte en god pad dersom du forventer vesentlig bedre muskling av hesten.

Det hender man ikke får med målene 12 cm. nede på et A4 ark (gjelder typisk brede hester). Det er sjelden dette målet er nødvendig i slike tilfeller. Dersom hesten brått endrer form i dette området (dette vil typisk kunne gjelde en umusklet hest med høy manke, som er smal øverst over manken for så å bli markant bredere lenger ned), kan det være nødvendig å lime sammen to A4 ark eller benytte et A3 ark for å få med disse målene også, for evt. å vurdere behovet for en bredere framsvissel som allikevel gir plass til en høy manke. 

Har du spørsmål så ta kontakt med oss. 


Flyttbare puter
Flere av Star-Trekks salmodeller har flyttbare puter på undersiden, dette hjelper deg til å finne den optimale passform for din hest. Salmodellene Dressur, Allround og Island har faste, ullstoppede puter, disse er tykke og runde på en ny sal, men tilpasser seg raskt hestens form og flater mer ut etter en tids bruk.

Mankeklaring:
Når det gjelder Star-Trekk serien så sørger framsvisselen foran i salen for god mankeklaring samtidig som den bidrar til å gi stabilitet til salkonstruksjonen. Dersom hesten din er "innenfor normalen" og det ikke er spesielle hensyn å ta vedr. manken, står du fritt i ditt valg av Startrekk salmodell. Dersom hesten din har spesielt høy eller lav manke, kan det ha betydning for valg av modell.

Fremtredende manke: Generelt sett gir Star-Trekk Dressur, Allround, Endurance, Comfort og Western rom for en høyere manke enn Espaniola og Island.

Lite markert manke: Har du en spesielt bred hest med lite markert manke ligger ofte Espaniolaen spesielt godt, men også Island og Dressur. Disse er godt oppbygd og gir rytteren en behagelig, balansert og naturlig avslappet sits på brede hester. Noen opplever at bomfrie saler kan virke brede å sitte i på brede hester, men dette gjelder ikke modellene Star-Trekk Espaniola, Dressur, Allround og Island! 


Tung rytter
Har du en hest med lite muskelmasse og fremstående ryggrad eller er du en tung rytter, kan det være nødvendig å bestille fåreskinnskledde paneler som er noe tykkere på undersiden av din Startrekk sal, eller benytte et salunderlag med ekstra padding, for å sikre god ryggradsfrihet også her. Er du en tyngre rytter (over 95 kg.) kan det være nødvendig å velge sal med bom evt. lærbom. Kontakt oss gjerne om du ønsker veiledning på dette området.


Ridegrener der bom er nødvendig
Ridegrener som involverer hopping, brå bevegelser eller der man hovedsakelig står i stigbøylene krever den støtten og distribusjonen av vekt over en større flate som en bomsal gir. Det gjelder f.eks. sprang, feltritt, westerngrener som f.eks. roping, polo, den akademiske ridekunstens skole over jorden, men det kan også gjelde f.eks. ved langtur / distanse, og som nevnt ovenfor, en spesielt tung rytter eller en rytter med et urolig, uerfarent, usikkert eller ubalansert sete. 

Deubers link til måleskjema: https://deuber.de/index.php/startrekk/ausstattung/passformen-infos.html

Du finner også info om Star-Trekk saler hos den Skandinaviske generalagenten her: http://www.taur.se/shop/31887/art60/14034160-559b7c-Anpassningsformular_Star_Trekk.pdf

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn